• Skip to primary navigation
  • Skip to content

Smålands Ornitologiska Förening

  • Nyheter
  • Program
  • Milvus – Fåglar i Småland
    • Arkiv
  • Rrk
  • Bli medlem
  • Kontakt
  • Länkar
  • Fågelobsar
    • Obsbok
  • Ringmärkning
  • Fågelskydd
    • Örngruppen
  • Facebook

Nyheter

Nationell gåsräkning

Det är 15-års-jubiléum när nu Ulf Skyllberg kallar till en första nationell gåsräkning i helgen där fokus som vanligt är sädgässen. Den snabba växlingen i årets vårvärme har spridit ut gässen ordentligt i hela Syd- och Mellansverige. Rapportera som vanligt på Artportalen och försök täcka de områden som normalt hyser rastande gäss. Går även bra att rapportera här eller skicka summeringar till ronny.johansson@tele2.com. Vi räknar alla gäss och försöker separera tundrasädgäss om möjligt. Tack och lycka till!


Inventering av mindre hackspett och entita under våren 2021

Snart börjar sista fältsäsongen inom Projekt Mindre Hackspett. Vi letar därför återigen efter volontärer för kartering av mindre hackspett och entita inom inventeringsrutor runtom i landet.
Läs mer här>


Vinterfåglar Inpå Knuten 2021!
Räknar fåglar gör vi helgen 29/1 – 1/2

Nu är det återigen dags att mobilisera alla fågelintresserade människor i Småland och räkna de fåglar ni har på era matningar! Sprid ordet! För mer info kring hur det går till och hur man rapporterar kan man gå in på https://vinterfaglar.se Även om vintern verkar göra sitt uttåg för tlllfället med regn och tö så kan du dra ditt strå till stacken. Bidra med kunskap om vilka arter som ökar eller minskar just denna vinter! Förra året låg grönsiska som invasionsart högt upp i listan men i år lyser den med sin frånvaro och har grönfinkens fria fall kanske planat ut. Eller fortsätter det neråt efter den drastiska minskningen under 2010-talet p.g.a. spridningen av parasiten gulknopp?


Många rekord i Allhelgonarallyt

Ny rekordnotering när Kalmar OF vinner Smålandsrallyt i Allhelgonahelgen på 126 arter, där det tidigare rekordet var på 124 arter i Jönköping 2014. Trots delvis tufft väder blir årets upplaga även den största någonsin med hela 375 skådare i fält. Värmen och kraftigt regn som tryckte ner marina arter över Smålands inland, gjorde att många klubbar slog nya häftiga rekord. Flera roliga arter hittades under helgen, t ex vitnäbbad islom, storlabb, tretåig mås, blek tornseglare, lappuggla, korttålärka, brunsångare och brandkronad kungsfågel. Ovanligt många lag hade också ägretthäger med på listan. Det preliminära resultatet:

1. Kalmar OF 126 arter (23 medl)
2. Jönköpings FK 123 (33)
3. Växjö FK 122 (29)
4. Tjust Fågelklubb 120 (30)
5. Oskarshamnsbygden 119 (26)
6. Ljungby 115 (17)
7. Västbo 109 (21)
8. Hultsfred 105 (14)
9. Alvesta FK 103 (10)
9. Aneby, Eksjö & Tranås 103 (25)
11. Torsås 96 (4)
12. Skillingaryd/Vaggeryd 94 (15)
12. Tingsryd 94 (17)
14. Uppvidinge 92 (28)
15. Värnamo FK 91 (10)
16. Nässjö OK 85 (26)
17. Nybro/Emmaboda 78 (19)
18. Vetlanda OK 73 (20)
19. Markaryds FK 66 (11)
Foto: Ägretthäger Lidhemssjön 31 okt (Ronny Johansson)


Satellitmärkt havsörn

Tapio Osala, som ringmärker havsörnar och fiskgjusar har släppt en havsörn, som varit skadad , till friheten från Östra Finland. Innan Minna, hon döptes till Minna efter hennes skötare, släpptes blev hon ringmärkt. Tapio hade också skaffat sponsring så att Minna kunde chippas och följas med satellit. Nu har hon passerat Katrineholm och är på väg söderut.
Det här är en sällsynt möjlighet att följa en vuxen havsörnhonas rörelser.Man har försökt fånga vuxna havsörnar många gånger men aldrig lyckats.
Den här fågel togs hand om när den var skadad men sköttes frisk och släpptes fri i augusti i Östra Finland.
Här är hennes rutt hittills>>


Rapportera Ljungpipare, Tofsvipor och Storspovar 10-20 oktober 2020!


Under perioden 10-20 oktober riktas särskilt fokus mot höstrastande ljungpipare, tofsvipor och storspovar i hela Europa. Detta i regi av International Wader Study Group. För ljungpipare och tofsvipa är detta en upprepning av liknande initiativ som tidigare genomförts 2003, 2008 och 2014. Från Sverige rapporterades förra gången (2014) inte mindre än 135 000 ljungpipare och 94 000 tofsvipor. Storspovar har tidigare inte ingått. Hur många individer av dessa arter finns i Sverige i oktober i år? Hjälp gärna till att ta reda på detta!
Samordnade inventeringar genomförs i flera länder och i många områden som normalt hyser större antal av arterna i fråga vid denna tid på året. Samtidigt samlas också spontant rapporterade uppgifter in. Därför uppmanas alla intresserade att rapportera de ljungpipare, tofsvipor och storspovar som ses under denna period. Rapportera som vanligt i Artportalen och var gärna noga med att förse observationerna med så detaljerade uppgifter som möjligt om lokal, antal, datum och klockslag.
Om ni har frågor kontakta: martin.green@biol.lu.se
Stort tack på förhand och rapportera på!


Upprop – Lappuggla i Småland!

God tillgång på gnagare i Sydsverige har gett oss ett ovanligt bra uggleår. Även för den nyinflyttade lappugglan har det gått bra och ett flertal häckningar har konstaterats. Just nu är en bra tidpunkt att leta efter arten, då de utflugna ungarna även under dagtid ljudligt tigger efter mat. Lätet påminner om kattugglans ungar men är grövre och hörs riktigt långt i storskogen. Kontrollera gärna områden där enstaka observationer av arten gjorts de senaste åren. Lappugglan har visat sig häcka i flera olika biotoper, men äldre tallskogar mot större mossar har visat sig särskilt attraktiva. Lycka till och rapportera på Artportalen med häckningskriterier så döljs observationen.


Big Sit 2020

Småland Big Sit genomfördes i lördags 9 maj och nu har vi ställt samman det preliminära resultatet. Segern går till Brostugan, Uknö på hela 87 arter där Mathias Näslund, Mariann Gustafsson och Rainer Winkler plockar in bl.a. årta, näktergal, skräntärna, trastsångare och mosnäppa. Tvåa blir Ingarpasjön, Eksjö på 81 arter och på en delad 3:e plats med 75 arter hittar vi Barkerydstornet, Nässjö och Landsjön. Övriga resultat: Solgen, Eksjö (74 arter), Jäts badplats, Åsnen (72), Hyllingen, Aneby på nytt rekord 71 arter (foto av Christian Eriksson), Uppsjötornet, Nässjö (60), Fornatorp, Rottnen (59), Narbäcken, Gränna (56), N.Bergundasjön, Växjö (55), Erstadkärret, Visingsö (37) och Hörda, Ingelstad (18). Bra jobbat och en härlig dag i fält!


Riksinventering av Backsvala

2020-2021 genomför BirdLife Sverige en landsomfattande inventering av backsvala. Under senare år har arten minskat kraftigt. Så sent som år 2000 klassades den som livskraftig (LC). På årets rödlista däremot är backvala upptagen som sårbar (VU).

För att genomföra inventeringen med så gott resultat som möjligt behöver vi din hjälp med att kartlägga förekomsten av Kronobergs backsvalekolonier.

Läs mer i instruktionen nedan.

Backsvala-invLadda ner

Småtärna i Småland!

En småtärna upptäcktes i N. Bergundasjön, Växjö nu i eftermiddags av Johannes Rydström. Ovanlig art i Smålands inland och är kvar runt revet mitt i sjön. Det regnade över södra Småland i natt och många sjöar var packade med änder, tärnor och en del vadare nu i morse. Härliga tider!


Fullmåne till helgen!

Varma dagar och och månsken stimulerar berguvarnas revirrop. Planera gärna in besök vid tänkbara lokaler som del i den nationella uv-inventeringen som pågår även under 2020.   Det dyker det säkert upp bra kvällar framöver under mars och april. Optimalt är att besöka lokalerna vid solens nedgång och någon timme framåt eller en dryg timme före gryningen. Läs mer om inventeringen, kontaktpersoner, rapportering, metodik med tips om typ av lokaler, bästa tid och väderförutsättningar på BirdLife Sveriges hemsida.


Styrelsens förslag på byte av föreningens namn till Smålands ornitologiska förening (SmOF) och till en utvidgning av föreningens verksamhetsområde har nu blivit verklighet. Beslutet togs vid årsmötet i Lammhult i mars 2019. Eftersom SmOF är en regionalförening i Birdlife Sverige krävs deras godkännande och ett sådant har vi också fått.
Föreningens målsättning är nu att få till stånd ett ökat samarbete med ornitologerna i Jönköpings län som under ett par decennier saknat en regional förening. För att få till stånd ett sådant behöver vi skapa ett nätverk bestående av ornitologer över hela det nya verksamhetsområdet.

I Kalmar län finns den fungerande regionala föreningen Östra Smålands ornitologiska förening. KOFs nuvarande styrelse vill fortsätta och utveckla det samarbete som redan nu är aktiverat. I de senaste numren av Fåglar i Småland Milvus finns flera artiklar som visar på samarbetet mellan de tre småländska länens fågelskådare. Där finns rapportkommittéernas årssammanställning, redovisning av artrallyt i november och artiklar om fynd av några ovanliga fåglar i landskapet.
Många företeelser i fåglarnas värld är gemensamma i de tre länen. Den beslutade utvidgningen av föreningens verksamhetsområde innebär förstärkningar av underlaget för arbetet. Fler textförfattare och bildskapare kan bidra till tidskriften som är en viktig kanal för att sprida intresset för våra fåglar. Ett ökat antal medlemmar stärker ekonomin. Fler kan delta aktivt i föreningens rapport-, fågelskydds- och tidskriftskommittéer. Grupper som arbetar med medlemsrekrytering, inte minst bland ungdomar, kan skapas. Fågelkurser efterfrågas i ökad utsträckning, kanske kan föreningen bli mer aktiv på det området.

Roland Ylvén/ordförande

Copyright © 2021 · Gemini · WordPress