Big Sit 2024
Big Sit Småland avgjordes den 4 maj i lugnt och fint väder. Segrare när artlistorna nu summerats blir laget vid Ingarpasjön, Eksjö på 81 arter, bestående av Björn Malmgren, Håkan Sterner, Hans Swärd, Hasse Bengtsson, Johan Starck och Bosse Gustavsson. Vi lyfter på hatten och många roliga arter noterades i Småland under dagen. Hela listan per lokal:
1. 81 arter. Ingarpasjön, Eksjö. Björn Malmgren, Håkan Sterne, Hans Swärd, Hasse Bengtsson, Johan Starck och Bosse Gustavsson. Bläsgås, ägretthäger, gulärla och råka.
2. 80 arter. Lilla Attsjön, Dädesjö. Thomas Hultquist och Johan Hasselqvist. Aftonfalk, ejder, silvertärna, berguv.
3. 79 arter. Ödängla, Mönsterås. Åke Nilsson. Gravand, skräntärna, smålom och näktergal.
3. 79 arter. Jäts badplats, Åsnen. Ronny Johansson, Tomas Lundqvist, Hans-Åke Gustavsson & Leif Sahlberg. Kustlabb (foto), årta, svartsnäppa, kattuggla.
5. 77 arter. Hyllingens fågeltorn, Aneby. Mats Thorin, Martin Heinrich, Anna Lundqvist, Gabriella Fjordmark Lerne. Spillkråka, kungsfågel och grå flug noterades, brukar vara svåra.
6. 72 arter. Landsjöns fågeltorn. Peter Berglin, Magnus Blom & Anders Staaf med besökare. Råka blev big-sit-art nummer 150 genom alla år, dessutom brunand och törnskata.
7. 71 arter. Sjöbytornet, Skatelövsfjorden. Nisse Thunell. Svarthalsad dopping, bläsgås, brun glada, trädlärka.
8. 66 arter. Barkerydssjön, Nässjö. Jan Petersson & Jörgen Agerskov. Orre, dvärgbeckasin, bivråk & hornuggla.
9. 56 arter. Husebymaden, Skatelöv. Ola Bondesson med 8 kursdeltagare. Årta, smådopping, brun glada, lärkfalk, gök, törnsångare.
10. 54 arter. Bokholmen, Bolmen. Jonas Starck & Bernt Danielsson. Kustlabb 6 ex (!), svärta, orre och dvärgmås.
11. 46 arter. Rosenbergshygget, Aneby. David Svärd. Havstrut, törnskata och varfågel.
12. 42 arter. Sundet, Bergundasjöarna, Växjö. Simon Thörn. Dvärgmås, kattuggla.
13. 40 arter. Spexhult Nässjö. Spexhultsskådaren Roger Härlebo. Göktyta o ärtsångare.
14. 32 arter. Bergkvarasjön, Bergunda. Mari-Anne Magnusson, Gudrun Lilja & Lena Andersson. Röd glada, gök.
Tävlingsledningen
Tjust FK vinner Allhelgonarallyt i Småland
Tjust FK fortsätter att ta kliv framåt och vinner årets upplaga av Allhelgonarallyt i Småland 4-5 nov på nya klubbrekordet 124 arter. I artlistan hittar vi mandarinand, tretåig mås, kaspisk trut, bredstjärtad labb och skärsnäppa. Tvåa blir Kalmar OF på 121 arter, som överraskade med brandkronad kungsfågel. På tredje plats Jönköpings FK med kustpipare och lappuggla, samt med eremitibis utanför tävlan.
Nämnas måste också fyra arter piplärkor hos Västbo FK (större, rödstrupig, vatten- & ängspiplärka), all-time-high i Torsås med 107 arter där kornsparv stack ut på artlistan, 29 ex ägretthäger i Växjö (bilden), samt Höglandsskådarnas nya rekord på 104 arter med bl a silltrut och lappsparv. Kul att Ruskenprickarna i Sävsjö är tillbaka i listan, där nu Smålands alla lokalklubbar återfinns. Sammantaget var hela 325 skådare ute i fält och så här ser resultatet ut:
1. Tjust Fågelklubb 124 arter (29 skådare)
2. Kalmar OF 121 (24)
3. Jönköpings FK 120 (25)
4. Oskarshamnsbygden 114 (17)
5. Torsås 107 (6)
6. Aneby, Eksjö & Tranås 104 (34)
6. Ljungby FK 104 (21)
6. Västbo FK 104 (25)
9. Växjö FK 103 (25)
10. Hultsfred 100 (12)
11. Tingsryd 97 (20)
12. Vetlanda OK 92 (22)
13. Värnamo FK 86 (11)
14. Nässjö OK 85 (23)
15. Skillingaryd/Vaggeryd 81 (9)
16. Alvesta FK 78 (5)
17. Nybro/Emmaboda FK 75 (17)
18. Ruskenprickarna Sävsjö 62 (5)
19. Uppvidinge FK 60 (15)
20. Markaryds FK 58 (12)
INFORMATION OM MEDLEMSAVGIFT FÖR 2024!
Smålands Ornitologiska Förening (SmOF) är nu en Kedjan-ansluten förening till BirdLife Sverige. Därför får du som SmOF-medlem din avisering om förnyat medlemskap 2024 från riksföreningen BirdLife Sverige. Dina medlemsuppgifter sparas i Riksföreningens medlemsregister och ligger till grund för utskicken om medlemsavgift och tidskrift. SmOF har full tillgång till medlemsregistret och kan hantera eventuella ändringar, men det går också bra att vända sig till medlem@birdlife.se för ändring.
SmOF får medlemsavgifterna överförda från riksföreningen Birdlife Sverige
Ditt medlemskap är grunden för att vi tillsammans ska kunna jobba vidare med fågelskydd, information om fåglar och olika föreningsaktiviteter. Vi har som mål att främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan i Småland. Ett annat mål är att öka allmänhetens intresse för fåglar och fågelskådning.
Vi hoppas att du kommer på våra aktiviteter och tackar för ditt stöd. Titta in på vår hemsida www.smof.se eller läs vår tidning Milvus-Fåglar i Småland för mer information.
Det går också i fortsättningen att betala till SmOF:s plusgiro 51 44 83-7 eller vårt swishnummer 123 007 65 70.
Avgiften är för 2024.
Medlemsavgift med Milvus 4 gånger per år 200 kr
Utlandsmedlem 300 kr
Junior under 25 år 60kr
Familjemedlem 20 kr/hushåll
Styrelsen för Smålands Ornitologiska Förening
Pressmeddelande: Restaureringsförordningen kan vara vår sista chans!
BirdLife Sverige och Världsnaturfonden WWF brukar inte stå längst fram vid barrikaderna med alarmistiska budskap, men desperata tider kräver desperata uttryck.
Allt fler européer dör på grund av hetta, bränder och översvämningar och Europa kommer framöver att drabbas av svårare torrperioder än tidigare, i takt med att klimatförändringarnas effekter blir allt starkare. Samtidigt medför mänskliga aktiviteter allt större utarmning av de ekosystem som vi är så beroende av. Den samlade forskningen visar på en mycket dyster utveckling och framtid om vi inte agerar kraftfullt och omedelbart, men också att naturen har en enorm potential att kunna läka och återställa processer som påverkar vår planet. För att stärka våra framtidsutsikter och säkra vår långsiktiga överlevnad måste vi på allvar börja återställa naturvärden och ekosystem som riskerar att gå förlorade.
EU-kommissionen har lanserat ”den gröna given”, där förslaget om en restaureringsförordning sannolikt är det mest avgörande inslaget för att vi ska kunna vända den negativa utvecklingen för naturen i Europa. Men under den gångna veckan har två av EU-parlamentets utskott röstat nej till restaureringsförordningen. Utskottens ledamöter valde kortsiktig ekonomisk vinning för ett fåtal individer framför långsiktig livsmedelsförsörjning och mänsklighetens framtida överlevnad.
Med en populistisk retorik används ren skrämselpropaganda med hot om tomma matbutiker och svält i Europa, samtidigt som ett flertal östeuropeiska länder stoppar import av spannmål från Ukraina för att prioritera nationella livsmedelsindustrier. De säger sig stå upp för fiskare, jord- och skogsbrukare, men i själva verket driver de dessa yrkesgrupper mot konkurs och fortsatt utarmning. -För hur ska de överleva när det inte längre finns någon fisk att fånga, när skogarna blir sjuka och när det inte längre går att odla eller inte finns tillräckligt med insekter som kan befrukta grödorna?
Hur ska vi kunna se oss själva i spegeln utan dåligt samvete? Hur ska vi kunna förklara för våra barn och kommande generationer varför vi inte gjorde vad vi kunde medan det ännu var möjligt? Vi har både kunskapen och förutsättningarna – och ändå låter vi förstörelsen fortgå!
Vi människor behöver naturen för att producera dricksvatten och mat, för att minska effekterna av katastrofer, för att överleva. Vi behöver en effektiv upprustning av Europas natur. Därför stödjer BirdLife Sverige och WWF restaureringsförordningen – för vår egen och kommande generationers skull! Vi vädjar till våra folkvalda politiker att förstå allvaret i det som händer just nu. Ni behöver fatta rätt beslut, innan det är för sent!
För BirdLife Sverige
Lotta Berg, ordförande
Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig
För WWF
Peter Westman, naturvårdschef & biträdande generalsekreterare
Åsa Ranung, senior policyrådgivare
Big Sit Småland 6 maj 2023
Big Sit Småland avgjordes i lördags 6 maj i kallt och blåsigt väder. Segrare när artlistorna nu summerats blir laget vid Jäts badplats, Åsnen (bilden) på blygsamma 74 arter, bestående av Ronny Johansson och Leif Sahlberg. Flera arter som normalt finns med på listorna saknades, men några kul arter noterades i Småland under dagen.
Hela listan per lokal:
1. 74 arter. Jäts badplats, Åsnen. Ronny Johansson & Leif Sahlberg. Stenfalk, ljungpipare, morkulla, näktergal.
2. 73 arter. Hyllingens fågeltorn, Aneby. Mats Thorin, Martin Heinrich, Anna Lundqvist, Gabriella Fjordmark Lerne. Bläsgås, årta, smådopping, brushane, svartsnäppa.
3. 71 arter. Landsjöns fågeltorn. Peter Berglin, Magnus Blom & Anders Staaf. Rödbena, kattuggla och gransångare.
4. 68 arter. Ingarpasjön, Eksjö. Björn Malmgren, Hans Swärd och Jörgen Rydenståhl. Brun glada, småspov och tornseglare.
4. 68 arter. Husebymaden, Skatelöv. Max Olsson. Lärkfalk, svartsnäppa, småspov.
6. 66 arter. Solgen, Eksjö. Björn Malmgren. Brun glada, ljungpipare, lärkfalk och salskrake
7. 61 arter. Göjjes torn, Nässjö. Erik Ejermo. Lärkfalk, småspov, göktyta.
8. 54 arter. Barkerydssjön, Nässjö. Jan Petersson. Orre, dvärgbeckasin, mindre hackspett.
9. 51 arter. Södra Bergundasjön, Växjö. Tomas Lundqvist. Strandskata, skogsduva.
10. 47 arter. Spexhult Nässjö. Spexhultsskådaren Roger Härlebo. Havsörn, havstrut.
11. 45 arter. Sjöbytornet, Skatelövsfjorden. Ola Bondesson med 9 kursdeltagare. Snatterand, storspov, gluttsnäppa, silvertärna, skogsduva
12. 42 arter. Askeryds Säteri, Aneby. Eric Lewenhaupt, David Svärd. Hornuggla, svarthakedopping, silltrut, turkduva.
13. 41 arter. Norra Bergundasjön, Växjö. Simon Thörn. Dvärgmås, skräntärna.
14. 30 arter. Bergkvarasjön, Bergunda. Mari-Anne Magnusson. Röd glada, vattenrall, backsvala.
Tävlingsledningen
Igår 9 maj lossnade det äntligen för de vitkindade gässen. Sträcket inleddes under natten och på morgonen kunde vi räkna in 3840 ex mot öster vid Jät, Åsnen (bilden). Flockarna gick brett och vid Berg, norr om Helgasjön noterades 4710 ex (Jimmy Danielsson), 6355 ex räknades in vid Krön, Vimmerby (Joel Hallingfors), samtidigt som 15200 ex passerade Toftaholm, Vidöstern (Anders Påhlsson). Sträcket var bitvis intensivare i norr och Bengt Larsson noterade hela 16500 ex vid Norra Bolmen mellan kl 05-08 och Roger Ahlman & Lars-Gunnar Reén räknade in 19329 ex vid Norra Flåren, Värnamo. Dagens högsta notering 25120 ex kommer från Bokholmen i SO Bolmen där Jonas Starck & Bernt Danielsson var på plats mellan kl 04-13. Vid lunchtid kom en ny våg av gäss med bl a 9750 ex vid Djurstorp, Vidöstern (Kerstin & Roger Karlsson) och 6500 ex vid Stojby, Helgasjön, där Thomas Hultquist även överraskade med rödhalsad gås och dvärgsnögås (!) Härligt skådespel och det lär komma en stor stöt till.
Helgens gåsinventering i Småland
När vi nu ställt samman alla rapporter från helgens räkning av sädgäss 3-5 mars kan vi summera hela 20390 ex i Småland. De största ansamlingarna fanns vid Lidhemssjön 6840 ex (Thomas Hultquist, Ronny Johansson), Skatelöv 4675 ex (Per-Stefan Hallberg), Högsby 1470 ex (Bill Andersson) och Mörlundaslätten 1438 ex (Calle Ljungberg). Även bläsgäss och spetsbergsgäss räknades i stora antal med max 385 ex bläsgäss Vidöstern (Jonas Starck) och max 109 ex spetsbergare vid Södra Ljunga (Kerstin & Roger Karlsson). Tack för mycket bra rapportering och det kommer bli ytterligare en nationell räkning i vår, när snö och kyla har lättat!
INFORMATION OM MEDLEMSAVGIFT FÖR 2023!
Smålands Ornitologiska Förening (SmOF) är nu en Kedjan-ansluten förening till BirdLife Sverige. Därför får du som SmOF-medlem din avisering om förnyat medlemskap 2023 från riksföreningen BirdLife Sverige. I och med att Smålands Ornitologiska Förening justerat sina stadgar räknas alla SmOF-medlemmar också som medlemmar i Riksföreningen. Detta innebär inga förändringar för dig som medlem om du inte väljer att lägga till någon ytterligare tidskrift till ditt nuvarande medlemskap. Dina medlemsuppgifter sparas i Riksföreningens medlemsregister och ligger till grund för utskicken om medlemsavgift och tidskrift. SmOF har full tillgång till medlemsregistret och kan hantera eventuella ändringar, men det går också bra att vända sig till medlem@birdlife.se för hjälp.
SmOF får medlemsavgifterna överförda från riksföreningen Birdlife Sverige
För dig som medlem i BirdLife Sverige som bor i Jönköpings eller Kronobergs län innebär detta att du är medlem även i Smålands Ornitologiska Förening utan ytterligare kostnad. Du kan välja till den regionala tidningen Milvus-Fåglar i Småland om du önskar till en kostnad om 200 kr för fyra nr.
Ditt medlemskap är grunden för att vi tillsammans ska kunna jobba vidare med fågelskydd, information om fåglar och olika föreningsaktiviteter. Vi har som mål att främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan i Småland. Ett annat mål är att öka allmänhetens intresse för fåglar och fågelskådning.
Vi hoppas att du kommer på våra aktiviteter och tackar för ditt stöd. Titta in på vår hemsida www.smof.se eller läs vår tidning Milvus-Fåglar i Småland för mer information.
Det går givetvis bra att också i fortsättningen betala till SmOF:s plusgiro 51 44 83-7 eller vårt swishnummer
123 007 65 70.
//Styrelsen för Smålands Ornitologiska Förening
Kalmar sätter nytt rekord i Allhelgonarallyt i Småland
Alla tidigare rekord pulvriserades av Kalmar OF i årets upplaga av Allhelgonarallyt i Småland 5-6 nov. Kalmar vinner på 131 arter vilket är hela 5 arter bättre (!) än tidigare rekord från 2020, där årets varma vädret bidrog med arter i Kalmar som strandskata, storspov, gluttsnäppa och dvärgmås. Starka resultat även av Oskarshamnsbygden på 123 arter, med bl a bredstjärtad labb, tretåig mås och bändelkorsnäbb samt utanför resultatet en obestämd blek/tornseglare, samt av Tjust FK på 120 arter med bl a mandarinand och skärsnäppa. Vitgumpad buskskvätta hittades i Torsås (foto Oscar Jönsson), fjällgås i Växjö, silltrut i Jönköping och på Höglandet, samt att nästan alla lag hade ägretthäger. Sammantaget var hela 365 skådare ute i fält och så här ser resultatet ut:
1. Kalmar OF 131 arter (25 medl)
Lasse G Petersson är otroligt nöjd över årets reklordsiffra, inkluderande arter som strandskata, storspov, gluttsnäppa, tretåig mås, dvärgmås, tobisgrissla, ägretthäger, lappsparv
2. Oskarshamnsbygdens FK 123 (25)
Hans Bohlin gläds åt resultatet med bl a smålom, svarthakdopping, ägretthäger, kustpipare, skärsnäppa, bredstjärtad labb, tretåig mås, tobisgrissla, gransångare, bändelkorsnäbb, (samt en obest. Torn/Blek tornseglare).
3. Tjust Fågelklubb 120 (27)
Magnus Kasselstrand rapporterar att årets resultat blev 120 arter med 27 deltagande rapportörer. Bland arterna kan nämnas mandarinand, tretåig mås, skärsnäppa och sillgrissla.
4. Växjö 114 (30)
Näst bästa resultatet någonsin i Växjö där Thomas Hultquist höll i sammanställningen med bl a fjällgås, skedand, brushane, sädesärla, lappsparv.
5. Jönköpings FK 109 (25)
PE Svahn rapporterar för Jönköpings fågelklubb att 109 arter räknades in under helgen av 30 skådare. Arter var bl a bergand, järpe, gråhakedopping, silltrut, smålom, gransångare, svarthätta.
6. Ljungby 107 (21)
Roger Karlsson rapporterar om smålom, smådopping, ägretthäger, kungsörn, dvärgbeckasin, trädlärka, sädesärla.
7. Västbo FK 104 (16)
Erik larsson rapporterar att Västbo lyckades få in 104 arter. Den mest intressanta var en dvärgmås som sträckte söderut vid Draven på lördagen och den var ny för artrallyt. Vi missade dock t ex kungsörn, järpe, sothöna, trana, berguv, mindre hackspett, forsärla, nötkråka. Vädret var ju bra på lördagen, men på söndagen var det jobbigt med mestadels regn. 16 personer lämnade rapporter.
8. Torsås 102 (6)
Oscar Jönsson & co gör ett fantastiskt resultat på 102 arter med bl a gravand, smådopping, ägretthäger, berguv, vitgumpad buskskvätta.
9. Tingsryd 99 (22)
Tingsryds Fågelklubb satte nytt rekord på 99 arter meddelar Anders Borgehed. Även antalet skådare var rekordhögt med 33 pers och bland arterna hittar vi bl a mandarinand, fiskgjuse, dvärgmås, trana och brushane.
10. Aneby, Eksjö & Tranås 97 (29)
Mats Thorin summerar insatserna på Höglandet och konstaterar att få rapporter inkommit från Tranås men att 29 skådare ändå får ihop 97 arter. Bland de mer rara arterna märks ägretthäger och atlantsilltrut, och några sena obsar var sädesärla och trana.
11. Hultsfred 94 (13)
Calle Ljungberg inkommer med Hultsfreds lista, där de fick ihop 94 arter. Roligast var väl ägretthäger, svärta, spetsbergsgås, prutgås och stenfalk, skriver Calle. Tråkiga missar var kanadagås, mindre sångsvan och sparvuggla.
12. Värnamo FK 93 (10)
Mats Johansson höll ihop artlistan i Värnamo som slutade på 93 arter, där bl a smådopping, ägretthäger, kungsörn, trana, trädlärka, svarthätta, nötkråka
13. Skillingaryd/Vaggeryd 83 (20)
Hans Boberg har noteringar på totalt 83 fågelarter inom Skillingaryd/Vaggeryds kommun. Resultatet innebar att vi prickade vårt medelvärde från alla tidigare rallyn. Det känns som en helt okej arbetsinsats. Vädermässigt en helg med dimmig lördag och en regnig söndag, vilket inte gav några nedfall och sträcket var mycket sparsamt! Smådopping, kungsörn, berguv, svart rödstjärt, snösparv.
14. Uppvidinge FK 81 (21)
Rolf Lilja rapporterar från Uppvidinge kommun om bl a prutgås, svärta, järpe, smådopping, kungsörn, svart rödstjärt, lappsparv.
15. Vetlanda OK 78 (23)
Vetlanda OK slog rekord i antal deltagare och noterade bl a järpe, ägretthäger, röd glada, vattenrall, större korsnäbb.
16. Nybro/Emmaboda 77 (15)
Ulf Edberg meddelar att man missade ägretthäger trots tips om att den setts i området. Arter som landade in på listan var järpe, gransångare, svart rödstjärt och snösparv.
17. Nässjö 73 (13)
Janne Petersson rapporterar från Nässjö om en magrare artlista än tidigare år. Vädret var emot oss med blåst och regn under söndagen och endast 13 skådare deltog under helgen. Udda arter var järpe, dvärgmås och ägretthäger.
18. Markaryd FK 58 (16)
L-E Andreasson noterar ägretthäger som ny rallyart i Markaryd och dessutom noterades kungsfiskare och svarthätta.
19. Alvesta FK 57 (8)
Per-Stefan Hallberg summerar bl a ägretthäger och dvärgmås från Artportalen. Nästa år kör vi igen!
Ronny Johansson
Sångsparv!!!
Otroligt oväntad art vid Djurle våtmark, Jät. Släppts i täta videsnår med hög gräsmark runt. Andra fyndet i Sverige. Märkningen avslutad för dagen.
Mycket svårt med parkering i hela området. Parkera ABSOLUT inte på grusvägar, fält eller nåt som kan hindra jordbruket här. Den kommer vara mycket svår att eftersöka och finna. Vi har spanat i området den flög till efter släpp. Utan att se någon fågel där. Vi försöker lösa parkering på närliggande gård men tar inte så många. Eftersök ska göras med respekt för boende och lantbrukare.
Swish för parkering! 0702022498 Ola Bladh
30:- eller valfritt över!
Man kör in från landsvägen norr om Jäts kyrka på väg 695 blå linje. Sväng in grusväg norrut på grusvägen till rött p. Man parkerar på fält precis söder om blå hangar och öster om grusvägen. Gå tillbaka röd linje på grusväg sen ner på markväg mellan fälten ner till röd lada. Öster om ladan är vide/salix snåret som den landade i efter släpp. Norr om våtmarken. Efter släpp lyfte två fåglar från exakt den platsen där den landade och drog iväg till träden längs ån i öster vet dock inte om det var den. Inte sedd trots spanande på platsen den landade på.
Foto: Ronny Johansson
Rödvingad vadarsvala
Foto: Roger Ahlman
Smålands första fynd av rödvingad vadarsvala gjordes ikväll av Roger Ahlman vid Östra Hult, som ligger väster om Vidöstern och SV om Värnamo. Fågeln höll till på en åker S Örtebro och på kvällen i strandkanten öster om Hult nere vid en udde med två röda hus. Kvar i skymningen när vi lämnade.Vid eftersök fredag parkera uppe vid vägen norr sågen och gå 300 m österut ner mot Vidöstern. Stå mellan de röda husen och spana söderut där fågeln stod dolt på stranden vid brygga. Ställ inte igen markvägar och stör inte boende i röda huset nere vid stranden. Fågeln verkar orädd och bjöd på fina obsar. Lycka till!
Big Sit 7 maj 2022
– Grisbäcksudden vinner på hela 86 arter
Lördagen den 7 maj körde vi heldagsskådning på hemmalokalen i Småland, enligt samma regelverk som tidigare där Big Sit pågick under tiden kl 04.00-15.00. När nu restriktionerna kring Coronaviruset är borta var vi också tillbaka till att det inte fanns några begränsningar i antalet deltagare per lag. Årets upplaga av var den 24:e i ordningen sedan vi började inkludera klubbar från hela landskapet.
Blåsig tillställning
Småland Big Sit avgjordes den 7 maj i blåsigt väder. Segrare när artlistorna nu summerats blir laget vid Grisbäcksudden i Torsås på hela 86 arter, bestående av Tomas Lundqvist och Johannes Rydström (bilden). Vi lyfter på hatten och konstaterar att många kul arter noterades i Småland under dagen.
Många roliga arter på listan
Vi Grisbäcksudden var det lä och över havet hade Johannes och Tomas bl a 12 skräntärnor och 4 småtärnor samtidigt som 3 ägretthägrar passerade. Ägretthäger var också ni big-sit-art vid Landsjön. De båda lagen vid Uknö hade också skräntärna där rödstrupig piplärka vid Slåhagen kanske är ny big-sit-art för Småland. Det gick riktigt bra för Aneby-gänget, som satte nytt rekord på 73 arter med överraskningar som gravand, småfläckig sumphöna och kungsfiskare. Vid Barkerydssjön pågick Fågelskådningens dag där man i gryningen plockade in både orre och dvärgbeckasin. Jäts badplats och Hökaviksudden i östra Åsnen fick med samma kustlabb i protokollen. Silltrut noterades på flera lokaler där inlandsfynden vid Landsjön och Lilla Attsjön. Tidiga var en bivråk vid Ingarpasjön och en tornseglare vid Landsjön. Hela listan per lokal nedan.
1. 86 arter. Grisbäcksudden, Torsås. Johannes Rydström, Tomas Lundqvist. Ägretthäger, skräntärna, småtärna, skärfläcka, svartsnäppa, dvärgmås och stenfalk.
2. 75 arter. Brostugan, Uknö. Mathias Salomonsson, Ingrid Johansson Hjortvid, John Markskog, m.fl. Mindre strandpipare, skräntärna, göktyta, skäggmes, årta.
3. 73 arter. Hyllingens fågeltorn, Aneby Mats Thorin, Martin Heinrich. Gravand, småfläckig sumphöna, kungsfiskare.
3. 73 arter. Ingarpasjön, Eksjö. Björn Malmgren, Håkan Sterner, Johan Starck och Joakim Creutz. Bivråk, vitkindad gås, strandskata och gök.
3. 73 arter. Slåhagen, Uknö. Magnus Kasselstrand, Larsgunnar Nilsson, Greger Ström, Mathias Karlsson, Kent Gullquist. Skedand, skräntärna, rödstrupig piplärka
6. 71 arter. Jäts badplats, Åsnen. Ronny Johansson, Leif Sahlberg och Lena Jönsson. Morkulla, kustlabb, svarttärna.
7. 69 arter. Barkerydssjön, Nässjö. Jan Petersson + stort antal besökare till Fågelskådningens dag. Orre, dvärgbeckasin, tornfalk.
8. 67 arter. Landsjöns fågeltorn. Peter Berglin, Magnus Blom & Anders Staaf. Ägretthäger, silltrut, tornseglare.
9. 63 arter. Lilla Attsjön, Dädesjö. Thomas Hultquist och Johan Hasselqvist. Silltrut.
10. 61 arter. Osaby, Vederslövssjön. Ola Bondesson med 8 kursdeltagare. Bivråk, silvertärna, gulärla.
11. 57 arter Hökaviksudden, Åsnen. Anders Borgehed, Roland Ylvén, Max Olsson, m.fl. Kustlabb, smålom, småspov.
12. 26 arter. Bergkvarasjön, Bergunda. Mari-Anne Magnusson, Gudrun Lilja. Röd glada, backsvala.
Bra jobbat och nästa år kör vi igen!
Tävlingsledningen
Vitkindade gäss
Proppen ur och vitkindade gäss i massor över Småland igår 10 maj, där den friska sydvinden pressade upp flockarna över de småländska skogarna. Larmet kom först från Bokholmen, Bolmen där Jonas Starck under förmiddagen räknade in mäktiga 38830 ex och bland dessa även en rödhalsad gås. Stod själv vid Jäts badplats, Åsnen (bilden) där vi hade 9120 ex 5:00-8:30, vilket bör vara andra fåglar än de vid Bolmen. Sträcket gick brett över Småland och på Artportalen noterar vi flera höga siffror där lokalerna i norr också är andra fåglar. Vid Södergårdsviken, Norra Flåren räknade Roger Ahlman och Lars-Gunnar Reén in 31430 ex 6:12-8:18 och Ingmar Persson noterade 23335 ex vid Flyen i norra delen av Alvesta kn 5:30-8:00. Vid Björka, Berg hade Jimmy Danielsson 29320 ex, Anders Påhlsson hade 10800 ex vid Toftaholm, Vidöstern och vid Ekna, Helgasjön passerade 10065 ex Johannes Rydström under morgonen. Längre österut kunde Kenneth Rosén räkna ihop 7600 ex förbi Hulingen, Hultsfred. Vilket skådespel!
Rödhuvad dykand
Rödhuvad dykand, 3 hannar och 1 hona, upptäcktes idag i Växjösjön av Sigvard Lundqvist. Riktigt häftiga fåglar som visade upp sig fint. Måste vara ovanligt med en flock på fyra fåglar!
Foto: Ronny Johansson
Årsmötet 2022-03-22
7 personer samlades utanför Vrigstads värdshus för att skåda lite i omgivningarna före årsmötet.
Vi startade med fågeltornet vid Sunnerbysjön som var en ny bekantskap för alla tillresta. Vi fortsatte med ett kort stopp vid Pelikroken och avslutade med rovfågelsspaning och fika vid Lundbyholm allt i trivsamt soligt väder.
Efter lunch på Värdshuset inleddes själva årsmötet med ytterligare 2 deltagare.
Roland Ylvén omvaldes till ordförande och Ingmar Persson omvaldes som ledamot, Stefan Andersson, Reftele valdes in i styrelsen och även Emil Krans, Ljungby istället för Johan Sandström som avböjt omval men som fortsätter att arbeta i föreningen i RRK.
Styrelsens förslag till årsmötet var att ändra stadgarna och att ansluta SmOF till Birdlife Sverige, Kedjan. Möte beslutade att godkänna styrelsens förslag.
Stadgeändringen gäller enbart §4 Medlemmar.
Till medlem i föreningen kan antas fysisk eller juridisk person. Medlem betalar årsavgift till föreningen i enlighet med beslut av årsmötet. Medlem är också den som är medlem i och betalar medlemsavgift till Riksföreningen och bor inom Föreningens verksamhetsområde. Medlem i Föreningen är samtidigt medlem i Riksföreningen.
Ändringen måste godkännas vid extra årsmöte som vi planerar till i höst.
Årsmötet avslutades med sedvanlig fika med tårta och bildvisning av Roland från resa i Nordnorge med många fina bilder och även ljud!
Tack till Anne-Marie Kristoffersen och Hans Mollberg som guidade oss på förmiddagen.
Anders Belfrage
Helgasjöinventeringen 2021
Helgasjön tillhör Kronobergs läns viktigaste häcksjöar för storlom och fiskgjuse. Även bestånden av lärkfalk, gråtrut och drillsnäppa är särskilt betydande. Sedan Smof/KOF inledde sjöfågelsinventeringar år 2017 har flertalet av sjöns arter uppvisat stabila bestånd. Men fjorårets och framför allt årets klena häckningsutfall oroar. Särskilt för storlom. Läs mer här>>
Kalmar vinner Allhelgonarallyt i Småland
Kalmar OF höll för favorittrycket och vinner Allhelgonarallyt i Småland 6-7 nov på 120 arter, med Tjust FK på andra plats. Regn och bitvis hård vind höll nere såväl resultat som antal timmar i fält, men hela 325 skådare deltog och en klubb (Nybro Emmaboda FK) satte nytt klubbrekord! Tallbit blev årets art och sågs av nästan samtliga lokalklubbar när Kalmar OF vann Allhelgonarallyt i Småland 2-3 nov. Tallbiten (foto av Thomas Hultquist) får vi normalt inte med på den totala artlistan och det fanns fler överraskningar trots bitvis riktigt dåligt väder. Tärnmås noterades av Tjust och alla klubbar längs kusten fick också in både bredstjärtad labb och tretåig mås. Kustlabb och tretåig hackspett hittades i Jönköping, silltrut i Nässjö och vattenpiplärka i Västbo. Ägretthäger sågs i flera inlandskommuner och tornfalk var ny rallyart i Markaryd. Sammantaget var hela 325 skådare ute i fält och så här ser resultatet ut:
1. Kalmar OF 120 arter (21 medl) gråhakedopping, ägretthäger, fiskgjuse, gluttsnäppa, dvärgmås, ladusvala,
2. Tjust Fågelklubb 114 (26) mandarinand, skärsnäppa, sillgrissla och ägretthäger
3. Jönköpings FK 109 (25) Silvertärna var ny rallyart för JFK
3. Oskarshamnsbygdens FK 109 (25) smålom, skärsnäppa, tobisgrissla, gransångare, bändelkorsnäbb
4. Växjö 104 (29) spetsbergsgås, mandarinand, ägretthäger, stenfalk
5. Ljungby 103 (17) smålom, smådopping, ägretthäger, stenfalk, tallbit
6. Hultsfred 102 (13) Roligast var brandkronad kungsfågel! Fågelklubben skänkte 510 kr till fågelskydd.
7. Aneby, Eksjö & Tranås 99 (21) Udda observationer i Tranås var Spetsbergsgås (24 ex nytt dagsrekord,) smådopping svart rödstjärt i Aneby hade vi silltrut och alfågel och Eksjö såg alfågel, kungsörn och dvärgbeckasin.
8. Värnamo FK 93 (10) ägretthäger, tallbit, lappsparv
9. Västbo FK 92 (16) mindre sångsvan, kärrsnäppa, ägretthäger, sädesärla, Vi kommer att skänka 5 kr per art, dvs 460 kr till Birdlife Sveriges skogsfond.
10. Tingsryd 86 (15) mindre sångsvan, ägretthäger, kungsörn, snösparv, svarthätta
11. Nässjö 84 (22) spetsbergsgås, gråhakedopping, silltrut, ägretthäger,
11. Uppvidinge 84 (17) brunand, järpe, kungsörn, tallbit
12. Nybro/Emmaboda 82 (18) nytt klubbrekord! Järpe, trana, ägretthäger, fiskgjuse, kungsörn, svart rödstjärt, sädesärla
13. Skillingaryd/Vaggeryd 81 (14) kungsörn, råka, tallbit
14. Vetlanda OK 79 (20) vitkindad gås, trana, svarthätta, hämpling
15. Torsås 80 (3) ägretthäger, dvärgbeckasin, sädesärla16. Markaryd 54 (13) järpe och svarthätta
Ett betydande transträck
Ett betydande antal sträckande tranor passerade i eftermiddag över Smålands inland. Lite överraskande med tanke på förmiddagens regn och den friska V-vinden. Räknade själv in 5750 ex över Marklanda, Växjö (bilden) kl 17:20-18:20. Detta efter att Jimmy Danielsson flaggat för stora flockar över Berg, där 7150 ex passerade 15:15-17:15. Tidigare på dagen noterades 6220 ex förbi Draven mot söder 14:30-16:54 av Bengt Larsson. Dagens högsta antal räknades in vid Jättabron, Bolmen av Jonas Starck och Emil Krans, där 11720 ex sträckte SV 14:00-17:45 (Artportalen). Sträcket gick brett över Småland idag där t.ex. tranorna vid Jättabron och Marklanda inte är samma fåglar. Härligt skådespel!
Busksångare
Det fortätter tillkomma nya röster i fågelkören och kring Växjö har vi igår och idag kunnat lägga rosenfink, brandkronad kungsfågel och mindre flugsnappare till den småländska årslistan. I morse upptäcktes även en sjönsjungande busksångare (bilden) av Roger Lindahl vid Marklanda, Bergunda, där besökarna föredömligt guidades fram av Lena Jönsson på plats. Och fler arter borde vara på väg till oss som gylling och flodsångare och varför inte en sydnäktergal i inlandet eller en stäppsångare vid kusten. Häng i nu, det är en underbar tid!
Vitgumpad buskskvätta
Den 4 juni upptäcktes en vitgumpad buskskvätta vid Bäckaslövs våtmark i Växjö – En våtmark skapad på I11:s gamla skjutbana. Fyndet gjordes efter att en kärrsångare upptäckts på morgonen som sedan gav en sjungande rosenfink vid lunch. Allt talar för vitgumpad buskskvätta av rasen maurus, där bra bilder finns som underlag och där även avföringsprov insamlats för ev DNA-analys. För den vetgirige hänvisas till Hellström & Waern’s fina artikel i VF nr 2 2021 och vi sätter nu vårt hopp till RK.s framtida bedömning.
Hur mår fiskgjusen i Kronobergs län? Kolla upp och rapportera!
Fiskgjuse räknas till Kronobergs karaktärsarter och har dessutom svenska bestånd av internationell betydelse. Under senare år tycks fågeln ha minskat i flera av våra sjöar. På åtskilliga platser står gjusebon tomma. 2021 tycks den negativa trenden ha accelererat ytterligare och nått oroväckande dåliga nivåer. För att bidra till en värdefull lägesbild för Kronobergs fiskgjusebestånd, besök dina sjöar och rapportera på Artportalen!
• Vid observationer av fiskgjuse är det viktigt att du rapporterar med de kriterier som finns på Artportalen under fliken aktivitet. Använd under häckningstid gärna till exempel obs häcktid lämplig biotop eller par i lämplig biotop. I så fall döljs rapporten automatiskt för publik läsning och fåglarnas närvaro skyddas. Genom att du anger häckningskriterier blir det inför våra sammanställningar också lättare att förstå de aktuella fåglarnas status – ifall de har revir där du observerar dem, eller ifall de bara rör sig om födosökande eller passerande fåglar.
• Har gjusarna försvunnit från din sjö? Såväl positiva som negativa iakttagelser är mycket värdefulla! Rapportera till Artportalen även fiskgjusebon som står tomma. Kryssa då i ”ej återfunnen” och välj under ”aktivitet” kriteriet ”gammalt bo”.
• Ifall du inte rapporterar via Artportalen, kan du också mejla dina iakttagelser av fiskgjuse till info@smof.se
Big Sit i Småland 2021 – Den kalla våren gav lägre resultat
Lördagen den 8 maj körde vi heldagsskådning på hemmalokalen i Småland, enligt samma regelverk som tidigare där Big Sit pågick under tiden kl 04.00-15.00. Den speciella situationen kring Coronaviruset gjorde dock att laget fick sprida ut sig i en större diameter än vanligt. Årets upplaga av var den 23:e i ordningen sedan vi började inkludera klubbar från hela landskapet.
Flera arter saknades
Småland Big Sit avgörs normalt första lördagen i maj, men för att inte krocka med den längre ledigheten kring 1 maj hade vi flyttat fram en vecka till den 8 maj på samma sätt som Birdlife Sverige hade gjort med Fågeltornskampen. Vädret var bra men den sena våren påverkade artlistorna, där flera arter saknades. Resultat har kommit in från 11 lag och delade segrare när artlistorna summerats blev lagen vid Grisbäcksudden, Torsås respektive Jäts badplats, Åsnen på 76 arter.
Resultatlistan
1. 76 arter. Grisbäcksudden, Torsås – Johannes Rydström
Skräntärna, småtärna, småspov, svartsnäppa, lärkfalk och gök.
1. 76 arter. Jäts badplats, Åsnen – Ronny Johansson, Tomas Lundqvist
Blå kärrhök, svärta, kustlabb, svarttärna
3. 75 arter. Landsjöns fågeltorn – Magnus Blom, Martin Alexandersson & Peter Berglin
Sjöorre, rördrom, gräshoppsångare och stenfalk
4. 73 arter. Ingarpasjön, Eksjö – Björn Malmgren, Håkan Sterner, Jörgen Rydenståhl och Johan Starck
Brun glada, kungsfiskare, m.strandpipare, rörsångare och 1880 str vitkindade gäss.
5. 71 arter. Hyllingens fågeltorn, Aneby – Mats Thorin, Martin Heinrich, Gabriella Fjordmark Lerne & Anna Lundqvist
Tundrasädgås, bläsgås, 3400 str vitkindad gås, blå kärrhök och pilgrimsfalk
6. 63 arter. Lilla Attsjön, Furuby – Thomas Hultquist, Per Fogelström, Uno Pettersson
Dvärgbeckasin, svartsnäppa, brushane
7. 61 arter. Barkerydstornet, Nässjö – Janne Petersson, m.fl.
Orre, kattuggla, göktyta
8. 53 arter. Vässledasjön, Nässjö – Conny och Eva-Lisa Dahnson
Lärkfalk och gulärla
9. 51 arter. Norra Bergundasjön, Växjö – Ola, Helene K, Anders & Eva B, Per D, Staffan J, Anders G, samt Tore Sjökvist.
Skedand, storlom, svarttärna, småskrake, gulärla, sjöorre och lärkfalk
10. 37 arter. Erstadkärret, Visingsö – Rüdiger Kasche
Gravand, stjärtand, småspov, råka
11. 27 arter. Bergkvarasjön, Bergunda – Mari-Anne Magnusson, Gudrun Lilja
Backsvala
Bra jobbat och nästa år kör vi igen!
Tävlingsledningen
Nationell gåsräkning
Det är 15-års-jubiléum när nu Ulf Skyllberg kallar till en första nationell gåsräkning i helgen där fokus som vanligt är sädgässen. Den snabba växlingen i årets vårvärme har spridit ut gässen ordentligt i hela Syd- och Mellansverige. Rapportera som vanligt på Artportalen och försök täcka de områden som normalt hyser rastande gäss. Går även bra att rapportera här eller skicka summeringar till ronny.johansson@tele2.com. Vi räknar alla gäss och försöker separera tundrasädgäss om möjligt. Tack och lycka till!
Inventering av mindre hackspett och entita under våren 2021
Snart börjar sista fältsäsongen inom Projekt Mindre Hackspett. Vi letar därför återigen efter volontärer för kartering av mindre hackspett och entita inom inventeringsrutor runtom i landet.
Läs mer här>
Vinterfåglar Inpå Knuten 2021!
Räknar fåglar gör vi helgen 29/1 – 1/2
Nu är det återigen dags att mobilisera alla fågelintresserade människor i Småland och räkna de fåglar ni har på era matningar! Sprid ordet! För mer info kring hur det går till och hur man rapporterar kan man gå in på https://vinterfaglar.se Även om vintern verkar göra sitt uttåg för tlllfället med regn och tö så kan du dra ditt strå till stacken. Bidra med kunskap om vilka arter som ökar eller minskar just denna vinter! Förra året låg grönsiska som invasionsart högt upp i listan men i år lyser den med sin frånvaro och har grönfinkens fria fall kanske planat ut. Eller fortsätter det neråt efter den drastiska minskningen under 2010-talet p.g.a. spridningen av parasiten gulknopp?
Många rekord i Allhelgonarallyt
Ny rekordnotering när Kalmar OF vinner Smålandsrallyt i Allhelgonahelgen på 126 arter, där det tidigare rekordet var på 124 arter i Jönköping 2014. Trots delvis tufft väder blir årets upplaga även den största någonsin med hela 375 skådare i fält. Värmen och kraftigt regn som tryckte ner marina arter över Smålands inland, gjorde att många klubbar slog nya häftiga rekord. Flera roliga arter hittades under helgen, t ex vitnäbbad islom, storlabb, tretåig mås, blek tornseglare, lappuggla, korttålärka, brunsångare och brandkronad kungsfågel. Ovanligt många lag hade också ägretthäger med på listan. Det preliminära resultatet:
1. Kalmar OF 126 arter (23 medl)
2. Jönköpings FK 123 (33)
3. Växjö FK 122 (29)
4. Tjust Fågelklubb 120 (30)
5. Oskarshamnsbygden 119 (26)
6. Ljungby 115 (17)
7. Västbo 109 (21)
8. Hultsfred 105 (14)
9. Alvesta FK 103 (10)
9. Aneby, Eksjö & Tranås 103 (25)
11. Torsås 96 (4)
12. Skillingaryd/Vaggeryd 94 (15)
12. Tingsryd 94 (17)
14. Uppvidinge 92 (28)
15. Värnamo FK 91 (10)
16. Nässjö OK 85 (26)
17. Nybro/Emmaboda 78 (19)
18. Vetlanda OK 73 (20)
19. Markaryds FK 66 (11)
Foto: Ägretthäger Lidhemssjön 31 okt (Ronny Johansson)
Satellitmärkt havsörn
Tapio Osala, som ringmärker havsörnar och fiskgjusar har släppt en havsörn, som varit skadad , till friheten från Östra Finland. Innan Minna, hon döptes till Minna efter hennes skötare, släpptes blev hon ringmärkt. Tapio hade också skaffat sponsring så att Minna kunde chippas och följas med satellit. Nu har hon passerat Katrineholm och är på väg söderut.
Det här är en sällsynt möjlighet att följa en vuxen havsörnhonas rörelser.Man har försökt fånga vuxna havsörnar många gånger men aldrig lyckats.
Den här fågel togs hand om när den var skadad men sköttes frisk och släpptes fri i augusti i Östra Finland.
Här är hennes rutt hittills>>
Rapportera Ljungpipare, Tofsvipor och Storspovar 10-20 oktober 2020!
Under perioden 10-20 oktober riktas särskilt fokus mot höstrastande ljungpipare, tofsvipor och storspovar i hela Europa. Detta i regi av International Wader Study Group. För ljungpipare och tofsvipa är detta en upprepning av liknande initiativ som tidigare genomförts 2003, 2008 och 2014. Från Sverige rapporterades förra gången (2014) inte mindre än 135 000 ljungpipare och 94 000 tofsvipor. Storspovar har tidigare inte ingått. Hur många individer av dessa arter finns i Sverige i oktober i år? Hjälp gärna till att ta reda på detta!
Samordnade inventeringar genomförs i flera länder och i många områden som normalt hyser större antal av arterna i fråga vid denna tid på året. Samtidigt samlas också spontant rapporterade uppgifter in. Därför uppmanas alla intresserade att rapportera de ljungpipare, tofsvipor och storspovar som ses under denna period. Rapportera som vanligt i Artportalen och var gärna noga med att förse observationerna med så detaljerade uppgifter som möjligt om lokal, antal, datum och klockslag.
Om ni har frågor kontakta: martin.green@biol.lu.se
Stort tack på förhand och rapportera på!
Upprop – Lappuggla i Småland!
God tillgång på gnagare i Sydsverige har gett oss ett ovanligt bra uggleår. Även för den nyinflyttade lappugglan har det gått bra och ett flertal häckningar har konstaterats. Just nu är en bra tidpunkt att leta efter arten, då de utflugna ungarna även under dagtid ljudligt tigger efter mat. Lätet påminner om kattugglans ungar men är grövre och hörs riktigt långt i storskogen. Kontrollera gärna områden där enstaka observationer av arten gjorts de senaste åren. Lappugglan har visat sig häcka i flera olika biotoper, men äldre tallskogar mot större mossar har visat sig särskilt attraktiva. Lycka till och rapportera på Artportalen med häckningskriterier så döljs observationen.
Big Sit 2020
Småland Big Sit genomfördes i lördags 9 maj och nu har vi ställt samman det preliminära resultatet. Segern går till Brostugan, Uknö på hela 87 arter där Mathias Näslund, Mariann Gustafsson och Rainer Winkler plockar in bl.a. årta, näktergal, skräntärna, trastsångare och mosnäppa. Tvåa blir Ingarpasjön, Eksjö på 81 arter och på en delad 3:e plats med 75 arter hittar vi Barkerydstornet, Nässjö och Landsjön. Övriga resultat: Solgen, Eksjö (74 arter), Jäts badplats, Åsnen (72), Hyllingen, Aneby på nytt rekord 71 arter (foto av Christian Eriksson), Uppsjötornet, Nässjö (60), Fornatorp, Rottnen (59), Narbäcken, Gränna (56), N.Bergundasjön, Växjö (55), Erstadkärret, Visingsö (37) och Hörda, Ingelstad (18). Bra jobbat och en härlig dag i fält!
Riksinventering av Backsvala
2020-2021 genomför BirdLife Sverige en landsomfattande inventering av backsvala. Under senare år har arten minskat kraftigt. Så sent som år 2000 klassades den som livskraftig (LC). På årets rödlista däremot är backvala upptagen som sårbar (VU).
För att genomföra inventeringen med så gott resultat som möjligt behöver vi din hjälp med att kartlägga förekomsten av Kronobergs backsvalekolonier.
Småtärna i Småland!
En småtärna upptäcktes i N. Bergundasjön, Växjö nu i eftermiddags av Johannes Rydström. Ovanlig art i Smålands inland och är kvar runt revet mitt i sjön. Det regnade över södra Småland i natt och många sjöar var packade med änder, tärnor och en del vadare nu i morse. Härliga tider!
Fullmåne till helgen!
Varma dagar och och månsken stimulerar berguvarnas revirrop. Planera gärna in besök vid tänkbara lokaler som del i den nationella uv-inventeringen som pågår även under 2020. Det dyker det säkert upp bra kvällar framöver under mars och april. Optimalt är att besöka lokalerna vid solens nedgång och någon timme framåt eller en dryg timme före gryningen. Läs mer om inventeringen, kontaktpersoner, rapportering, metodik med tips om typ av lokaler, bästa tid och väderförutsättningar på BirdLife Sveriges hemsida.
Styrelsens förslag på byte av föreningens namn till Smålands ornitologiska förening (SmOF) och till en utvidgning av föreningens verksamhetsområde har nu blivit verklighet. Beslutet togs vid årsmötet i Lammhult i mars 2019. Eftersom SmOF är en regionalförening i Birdlife Sverige krävs deras godkännande och ett sådant har vi också fått.
Föreningens målsättning är nu att få till stånd ett ökat samarbete med ornitologerna i Jönköpings län som under ett par decennier saknat en regional förening. För att få till stånd ett sådant behöver vi skapa ett nätverk bestående av ornitologer över hela det nya verksamhetsområdet.
I Kalmar län finns den fungerande regionala föreningen Östra Smålands ornitologiska förening. KOFs nuvarande styrelse vill fortsätta och utveckla det samarbete som redan nu är aktiverat. I de senaste numren av Fåglar i Småland Milvus finns flera artiklar som visar på samarbetet mellan de tre småländska länens fågelskådare. Där finns rapportkommittéernas årssammanställning, redovisning av artrallyt i november och artiklar om fynd av några ovanliga fåglar i landskapet.
Många företeelser i fåglarnas värld är gemensamma i de tre länen. Den beslutade utvidgningen av föreningens verksamhetsområde innebär förstärkningar av underlaget för arbetet. Fler textförfattare och bildskapare kan bidra till tidskriften som är en viktig kanal för att sprida intresset för våra fåglar. Ett ökat antal medlemmar stärker ekonomin. Fler kan delta aktivt i föreningens rapport-, fågelskydds- och tidskriftskommittéer. Grupper som arbetar med medlemsrekrytering, inte minst bland ungdomar, kan skapas. Fågelkurser efterfrågas i ökad utsträckning, kanske kan föreningen bli mer aktiv på det området.
Roland Ylvén/ordförande